Mine moderåd til politikere

Når jeg tænker tøj og politiker opstår der billeder af jakkesæt i mine tanker. Producenterne, bag den politiske drama serie Borgen, må have et ligende indtryk da producenterne for de mandige politikere til at optræder i jakkesæt imens de er på Christiansborg. I skuespil karikerer eller overdriver man typisk roller en smule for at det er nemt for publikum at læse karraktererne. Så Borgens producenter må også have en fornemmelse af at seerne har et ligende indtryk af politikere, siden karraktererne er skab som de er.

Politikkere går dog ikke klædt i jakkesæt hele tiden, men til gengæld har jeg et indtryk af at der er tendenser for hvor ofte og hvordan et jakkesæt bæres i de forskellige partier. Bæres det med slips eller uden, farver på skjorte, slips osv. Når det kommer til jakkesæt er det i de små detaljer som fortæller hvor formel eller uformelt et jakkesæt er. De små detaljer er f.eks. snit/fit, materialer, farver og mønster. Derfor vil jeg, over den kommende tid, skrive en serie af blog-indlæg hvor jeg kombinerer stilregler indenfor herremode med en undersøgelse af de forskellige danske partiers påklædningstendenser. Det vil ikke være en seriøs videnskablig undersøgelse, men snare lidt uformel research der skulle afsløre hvilke tilbøjeligheder der er i partierne.

En hurtig sociologisk forklaring

Den franske sociolog Pierre Bourdieu en teori der kan forklare hvorfor politikere går klædt så ensartet. Bourdieu’s teori har de tre hoved-begreber felt, habitus og kapital og jeg vil så kort så muligt beskrive felt og habitus for at give en hurtig sociologisk forklaring på hvorfor politikere går klædt sådan.

Et felt er en struktur, der indenholder positioner som aktører kæmper efter. Et felt kan lige ledes været en aktør i et felt som kæmper efter position i metafeltet. I politik ser man den enkelte politiker (aktør) kæmpe efter en position i sit parti (felt). Dette parti kan også betragtes som en aktør der kæmper efter position i kommunerne, regionerne og folketinget.
Habitus henviser de tilbøjeligheder, værdier og forventninger der er i et felt som kommer fra erfaringer og det daglige liv. I det politiske felt kan man se at der er en tilbøjelighed til at gå med jakkesæt som kommer af en erfaring om at det er nemmere at opnå succes hvis man går klædt sådan. Så er der også forventninger til at en politiker klæder sig sådan, både fra vælgere og politiske kollegaer. Det er måske nemmere at tiltrække vælgere, nemmere at blive lyttede til blandt kollegaer.

Leave a comment

Your email address will not be published.